10 jaar Santeon

Santeon is de Nederlandse ziekenhuisgroep waarbinnen zeven topklinische ziekenhuizen open samenwerken. Ons doel: de medische zorg verbeteren door continue vernieuwing. Dit jaar bestaan we 10 jaar. Daarom staan we stil bij wat al bereikt is en wat we de komende jaren nog voor u willen bereiken.

De kwaliteit van de ziekenhuizen in Nederland is in vergelijking met andere landen hoog. Bij Santeon vinden we echter, dat het altijd nog een beetje beter kan. Daarom stimuleren we bij Santeon open samenwerking tussen de zeven Santeon ziekenhuizen. Samen gaan we voor vernieuwing.

Onze medische professionals kijken bij elkaar in de keuken om van elkaar te leren. De behandelingen en resultaten van onze ziekenhuizen worden continu onderling vergeleken. Als een ziekenhuis op een bepaald aspect van bijvoorbeeld borstkankerzorg beter scoort dan de andere ziekenhuizen, dan nemen alle Santeon ziekenhuizen de behandelwijze over. Hierdoor wordt de kwaliteit van zorg in alle Santeon ziekenhuizen aantoonbaar beter. De waarde voor de patiënt staat hierbij altijd centraal. Onze patiënten spelen ook een actieve rol in het meedenken over en aandragen van verbeteringen.

Deze open samenwerking op basis van vertrouwen is uniek in Nederland.

Wat hebben we bereikt in 10 jaar?

  • Open samenwerking op basis van vertrouwen: Santeon ziekenhuizen werken intensief samen. Specialisten bezoeken elkaar regelmatig en vergelijken open resultaten van behandelingen. De beste werkwijze van één ziekenhuis wordt overgenomen door de andere zes ziekenhuizen. Hierdoor hebben we bijvoorbeeld minder heroperaties bij borstkanker, minder röntgenfoto’s na heupoperaties en betere informatie aan prostaatkanker patiënten.
  • Actief betrokken patiënten voor betere zorg: bij de Santeon ziekenhuizen denken sinds 2011 jaarlijks ruim 100.000 patiënten mee hoe de zorg in de Santeon ziekenhuizen verder verbeterd kan worden. Patiënten delen daarbij hun ervaringen over bijvoorbeeld communicatie, bezoekuren, wachttijden en service.
  • Een schat aan informatie om betere zorg te leveren: de zeven Santeon ziekenhuizen zijn allemaal topklinische ziekenhuizen. Ze behandelen grote groepen patiënten en beschikken daardoor over veel kennis van ziektebeelden, behandelingen en de resultaten daarvan. Deze informatie vormt een waardevolle bron voor onderzoek en verbetering van de kwaliteit van zorg. 

De Santeon ziekenhuizen

Santeon is een ziekenhuisgroep bestaande uit zeven toonaangevende topklinische ziekenhuizen: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Martini Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente, OLVG en St. Antonius Ziekenhuis. De ziekenhuizen liggen verspreid over heel Nederland, waardoor u altijd een Santeon behandeling in de buurt vindt.

Santeon ervaringen

Wat betekent goede zorg voor onze patiënten? Voor onze medisch specialisten? En voor verzekeraars en huisartsen? Hieronder vindt u enkele Santeon ervaringen. Deze verhalen zijn onderdeel van de expositie '10 jaar Samen Santeon' die nu is te zien in de centrale hallen van de zeven Santeon ziekenhuizen.

Ambities voor de toekomst

Als Santeon ziekenhuizen leren we elke dag van en met elkaar, waardoor we betere zorg aan onze patiënten kunnen bieden. We hebben in 10 jaar al veel stappen gezet, en willen elke dag beter presteren. Dat is onze drive. In co-creatie met ruim 2.000 patiënten hebben we onze ambities voor de toekomst opgesteld.

Samenwerken kan niet beperkt blijven tot onze medische professionals en patiënten. Onze ambitie is dat iedereen een bijdrage levert aan de kwaliteitsverbetering. 

Huisartsen, studenten, onderzoekers en burgers – kortom, iedereen die een tip heeft voor betere ziekenhuiszorg.

10 jaar Santeon

In 2017 vierden we het samenwerken van de zeven ziekenhuizen onder de naam Santeon. Daarbij hebben we vijf ambities voor de toekomst van onze ziekenhuiszorg opgesteld. Deze zijn o.a. tot stand gekomen samen met patiënten en innovators. Bekijk onderstaande video.

Deel deze video op:

“Leren van elkaar en de ‘best practice’ overnemen: dat is de kracht van Santeon. Hierdoor wordt de kwaliteit van zorg in alle aangesloten ziekenhuizen steeds beter."

Douwe Biesma
Voorzitter Santeon

Nieuwsgierig geworden wat Santeon voor u kan betekenen?