Bezoek Santeon urologen aan Martini Klinik Hamburg

20 mei 2014

Een delegatie uit de Santeon ziekenhuizen, waaronder vier urologen, is op 9 mei op werkbezoek geweest bij de Martini Klinik in Hamburg, een van de beste prostaatklinieken in de wereld en bovendien een voorloper op het gebied van uitkomstindicatoren.

De dag begon met het bijwonen van een patiëntenbespreking en een wekelijkse review van recente wetenschappelijke publicaties op het gebied van behandeling van prostaatkanker. Daarna kon het team een aantal operaties (open, laparoscopisch en robot geassisteerd) live meemaken. Professor dr. Hartwig Huland, hoofd en oprichter van de Martini Klinik, presenteerde de aanpak en uitkomsten in zijn kliniek. In de middag presenteerde Santeon de aanpak en resultaten van het programma Zorg voor Uitkomst en de dag werd afgesloten met een geanimeerde discussie.

De Santeon collega’s waren heel enthousiast over het bezoek. Dr. Harm van Melick, uroloog van het St. Antonius Ziekenhuis: ‘Interessant om te zien welke factoren meehelpen aan het succes van de Martini Klinik, zoals het goed registreren en gebruiken van de uitkomsten van medische zorg. Dat is in deze kliniek geen sluitpost, maar er is een dedicated en zeer bevlogen team voor dataverzameling en -analyse. De medisch specialisten krijgen zo uitstekende feedback. Daarbij is doorslaggevend dat in deze kliniek een open cultuur heerst, waarbij men bereid is om naar elkaar volkomen open te zijn over de individuele scores en hiervan te leren. Dat vergt wel een stap maar het levert ook veel op. Mooi voorbeeld vond ik de jongste uroloog die de beste resultaten had in het voorkomen van incontinentie na een prostaatoperatie. De andere zeer ervaren urologen hebben de werkwijze van hun jonge collega overgenomen en dit gaf in de hele kliniek een substantiële verbetering. Onze ziekenhuizen zijn niet helemaal vergelijkbaar met deze hooggespecialiseerde kliniek maar er zijn zeker punten die wij in onze Santeon ziekenhuizen kunnen gebruiken. Openheid over de zorguitkomsten en het benutten van de leerpunten horen daar zeker bij. Daar gaan we nu mee aan de slag.’

Share