Lid ICHOM

Santeon is sinds 2015 als ziekenhuisgroep strategisch partner van International Consortium for Health Outcomes Measurement (ICHOM). Zes van de zeven ziekenhuizen waren sinds 2014 individueel partner.  ICHOM, gevestigd in Boston (VS), transformeert de gezondheidszorg door artsen wereldwijd meetinstrumenten te bieden om de uitkomsten van hun medische zorg te vergelijken, van elkaar te leren en te verbeteren. ICHOM werkt met gerenommeerde zorginstellingen in de wereld samen om per aandoening één set uitkomstindicatoren te ontwikkelen. Uitkomstindicatoren laten zien wat medische zorg voor een patiënt oplevert. Het internationale kader betekent dat niet de beste zorginstelling van Nederland, maar die van de wereld als voorbeeld kan dienen.

Uitwisseling van indicatorensets

Uitkomstindicatoren geven inzicht in voor patiënten belangrijke uitkomsten van zorg. Wat is bijvoorbeeld het risico op complicaties of de kwaliteit van leven na een behandeling? Het ontwikkelen van een relevante, compacte set van uitkomstindicatoren is tijdrovend en kostbaar. Hierin kunnen en moeten we in Nederland meer gebruik maken van internationale koplopers en standaarden, waardoor we meer snelheid krijgen in het rapporteren en verbeteren aan de hand van uitkomsten van Zorg. ICHOM biedt dat ons: ICHOM heeft inmiddels standaard indicatorensets voor vier aandoeningen en breidt dit het komend jaar verder uit. De Santeon ziekenhuizen kunnen door de samenwerking met ICHOM hun resultaten internationaal vergelijken en leren van de beste voorbeelden.

Internationaal leerproces

Vergelijking van de resultaten van medische zorg daagt artsen uit om naar de eigen zorgverlening te kijken, te leren van collega’s of juist kennis met hen te delen. Dat blijkt uit ervaringen hiermee in bijvoorbeeld Zweden en Duitsland. In Nederland loopt Santeon hiermee voorop met Zorg voor Uitkomst. ICHOM stelt zich ten doel om dit leerproces internationaal op gang te brengen. Santeon erkent het belang en gaat hieraan bijdragen. Daarnaast zijn vijf artsen uit Santeon ziekenhuizen betrokken bij het ontwikkelen van indicatorensets door hun deelname aan internationale ‘working groups’:

Working Group Medisch specialist
Prostaatkanker Jean-Paul van Basten, uroloog CWZ
Longkanker Franz Schramel, longarts St. Antonius Ziekenhuis
Darmkanker Eino van Duijn, chirurg MST
Nierfalen Willem-Jan Bos, internist/nefroloog St. Antonius Ziekenhuis
Reumatologie Mart van der Laar, reumatoloog MST

Daarnaast nemen we deel aan twee Global health Outcomes Benchmarking (GLOBE) programs:

GLOBE Ziekenhuis
Staar OLVG, MST
Knie & heup Catharina Ziekenhuis, Martini Ziekenhuis, MST, St. Antonius Ziekenhuis