Nieuws

07 juli 2017 7 ziekenhuizenlidMaasstad Ziekenhuistoetreden

Maasstad Ziekenhuis treedt toe tot Santeon

Vandaag verwelkomt de ziekenhuisgroep Santeon het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam als lid. Met het lidmaatschap van het Maasstad Ziekenhuis bestaat Santeon uit zeven topklinische ziekenhuizen, verspreid over Nederland. Daarmee is Santeon de eerste ziekenhuisgroep in Nederland met landelijke dekking. Voor patiënten betekent dit dat er altijd een Santeon ziekenhuis in de buurt is. Vanaf vandaag hebben alle Santeon ziekenhuizen bij hun logo de regel ‘een Santeon ziekenhuis’ om de verbondenheid zichtbaar te maken. 

Douwe Biesma, voorzitter Santeon: “Maasstad Ziekenhuis past zowel inhoudelijk als qua statuur goed binnen Santeon. Het Maasstad Ziekenhuis is ook een groot topklinisch ziekenhuis met een kwalitatief sterke positie in de regio. Santeon is nu, na tien jaar, op volle sterkte.” Peter Langenbach, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis: “Voor ons komt er veel kennis en ervaring beschikbaar die we in kunnen zetten om nog betere zorg aan onze patiënten te verlenen. Dit is ook van waarde voor de patiënten van al onze zorgpartners in de regio”. 

Bij elkaar kijken in de keuken 

10 jaar geleden werd Santeon opgericht met als doel de medische zorg te verbeteren door continue vernieuwing. “Dit doen we door open samenwerking waarbij de (zorg)professionals van de ziekenhuizen letterlijk bij elkaar in de keuken kijken. Ze vergelijken periodiek de resultaten van behandelingen en maken op basis daarvan verbeterafspraken. De best practice van een ziekenhuis wordt zo de standaard bij alle zeven ziekenhuizen. Bijzonder in dit traject is dat patiënten aan tafel zitten en meedenken over het verbeteren van de zorg, aldus de heer Biesma. 

Zorg verbeteren 

De Santeon ziekenhuizen leveren samen ruim 13% van de Nederlandse ziekenhuiszorg; dat betekent dat één op de acht patiënten naar een Santeon ziekenhuis gaat. Door haar omvang is Santeon de afgelopen 10 jaar uitgegroeid tot een ziekenhuisgroep die er in Nederland toe doet en op vele terreinen invloed kan uitoefenen. Bijvoorbeeld op de manier waarop de zorg in Nederland geleverd en gefinancierd wordt. Een voorbeeld hiervan zijn de contracten voor borstkankerzorg, die begin dit jaar gesloten zijn met drie zorgverzekeraars. In deze contracten is niet het volume leidend maar de kwaliteit van de zorg die geleverd wordt. Dit is het eerste landelijke contract op basis van kwaliteit in Nederland. 

Zorg betaalbaar houden 

De Santeon ziekenhuizen spannen zich ook in om zorg betaalbaar te houden. Bijvoorbeeld door samen op te trekken als het gaat om het voorschrijven en het gebruik van dure geneesmiddelen. Ze stellen richtlijnen op en kopen de dure medicijnen op basis van deze richtlijnen samen in. 

Biesma: “In andere landen zie je deze manier van samenwerking tussen ziekenhuizen al langer. En ook in Nederland zullen steeds meer van dit soort groepen ontstaan. Santeon heeft de afgelopen tien jaar veel ervaring opgedaan waar andere partijen van kunnen leren. Want het doel is uiteindelijk dat we samen in Nederland goede, betaalbare zorg leveren voor alle patiënten.” 

Wil je meer weten over wat Santeon doet? Bekijk de  video Samen Santeon