Santeon Farmadatabase

Welke medicatie is het meest effectief bij een bepaalde diagnose of combinatie van aandoeningen? De Santeon ziekenhuizen registreren per patiënt anoniem alle recepten, diagnoses en behandeluitkomsten in de Santeon Farmadatabase.  Hiermee ontstaat er zicht op de meest effectieve behandeling met medicatie en vermindert de variabiliteit in het voorschrijven van medicatie tussen de Santeon ziekenhuizen. De database kan ook gebruikt worden als gegevensbron voor allerlei onderzoeksvragen. Vanzelfsprekend is de privacy van de patiënten hierbij goed gewaarborgd.

‘Het continu vergelijken van de inzet van medicatie met een groep ziekenhuizen gebeurt in Nederland nog niet. Santeon loopt hiermee dus voorop. Er zijn ziekenhuizen die dit in eigen huis doen, maar een best practice is in je eentje moeilijk te bepalen. Met de zeven Santeon ziekenhuizen behandelen we gezamenlijk ruim 13 procent van de Nederlandse patiëntenpopulatie. Zo’n groot aantal levert al snel bruikbare gegevens op’, aldus de projectleiders dr. Ewoudt van de Garde, ziekenhuisapotheker St. Antonius Ziekenhuis en dr. René van Hulst, ziekenhuisapotheker Martini Ziekenhuis.

In september 2017 verscheen een technische beschrijving van de Santeon Farmadatabase in European Journal of Hospital Pharmacy.

In december 2017 verscheen het artikel Santeon Farmadatabase van Ewoudt van de Garde in VBHC Thinkers Magazine: Ewoudt van de Garde_ Santeon Farmadatabase