Santeon Verpleegkunde prijs 2017

Het Catharina Ziekenhuis is in de prijzen gevallen. Verpleegkundigen van de afdeling Orthopedie hebben de Santeon Verpleegkunde prijs 2017 gewonnen.

Vrijdag 17 november 2017 werd voor de 4e keer de Santeon Verpleegkunde Prijs uitgereikt. Elk jaar reikt Santeon de Verpleegkunde Prijs uit om verpleegkundig onderzoek te stimuleren.

Zeven genomineerden uit de verschillende Santeon ziekenhuizen presenteerden hun projecten voor een deskundige jury. De jury stond onder leiding van hoogleraar Verplegingswetenschap Prof. Dr. Hester Vermeulen. Samen met een kleine 60 belangstellenden uit alle Santeon ziekenhuizen hebben zij de presentaties van de genomineerden gehoord. Dit waren Andrew Muggleton (OLVG), Carla Hey (St. Antonius), Tessa Koopman (Martini), Patrick Eken (CWZ) Nicolle Snellers & Stephanie Hulskotte (MST), Sanne Hattink  (Maasstad) en Marijke Sol & Ilse-Marita Smeulders (Catharina).

Ilse-Marita Smeulders (Seniorverpleegkundige en lid VSB) en oud collega Marijke Sol presenteerden hun evidence based practice-project waarin zij het bladder protocol van de verpleegafdeling Orthopedie onder de loep namen. Hiermee hebben zij dit jaar de Verpleegkunde prijs gewonnen.

Op afdeling orthopedie van het Catharina Ziekenhuis wordt na het verwijderen van een urinekatheter 2x gebladderd na urineren. Ook wordt er gebladderd als de patiënt niet binnen zes uur na het verwijderen van de katheter heeft geplast. Dit wordt gedaan om het risico op complicaties te verkleinen. Echter is er uit het onderzoek van Marijke en Ilse-Marita gebleken dat het niet nodig is om alle patiënten postoperatief standaard twee keer te bladderen nadat de urinekatheter is verwijderd.  Er zijn wel een aantal risicogroepen waarbij het protocol wel gehandhaafd blijft, dit betreft patiënten met een collumfractuur, patiënten die ouder zijn dan 80 jaar, een ASA-score van 3 of hoger hebben of urologische problemen in de voorgeschiedenis hadden. Door dit onderzoek is er een tijdsbesparing behaald van ongeveer 100 uur op jaarbasis, ook is hiermee de patiënttevredenheid en kwaliteit van zorg verhoogd.

Na een inspirerende middag met mooie presentaties van relevante projecten, werden de dames van het Catharina Ziekenhuis tot winnaars gekozen. Volgens de jury was het project van Ilse-Marita en Marijke een relevant project gericht op het verminderen van praktijkvariatie. Daarnaast roemde de jury de manier waarop Ilse-Marita en Marijke erin geslaagd waren om het hele team te betrekken bij het project. En hoe ze zo het project evidence based practice handelen op de kaart hebben gezet binnen de afdeling Orthopedie. De afdeling Orthopedie van het Catharina Ziekenhuis is heel trots op haar actieve verpleegkundigen en de support van het team.

Op deze foto staan alle genomineerden. Jullie mogen trots zijn op de nominatie en bedankt voor de presentaties.